Textiler og læder bør vedligeholdes i forhold til materiale.
Læder er for eksembel ikke bare læder; yderpunkterne er læder med naturlig, ubehandlet overflade og læder belagt med en kunstig overflade. Og så er der alle dem der imellem.
Lædertyperne med korrigeret overflade modtager – i sagens natur – ikke patina som den naturlige, sugende læder. Det er derfor individuelt, i hvor høj grad de forskellige lædertyper vil optage tilførte plejemidler.
En god, flydende, konserverende lotion tåler de alle. Det bør påføres mindst en gang om året. Uden denne lotion vil, især de korrigerede typer, indtørre og nemt krakelere.
For alle typer læder gælder det om at bevare dem smidige og mættede. Er de det, vedligeholdes og rengøres de nemt med en opvredet klud.
I gamle dage indeholdt sæbespåner ca. 90 % rent animalsk fedt. Det gør de ikke mere. Nu indeholder de ca. 30 % + nogle tilførte midler, læderet ikke har godt af.
Bruger man sæbespåner til rengøring af læder, bør de vaskes ud igen. Læderet skal derefter, når det er gennemtørt, tilføres flydende fedtstof.
Kremer og, såkaldt, læderfedt bør kun tilføres hærgede møbler, der ikke har været vedligeholdt tilstrækkeligt.Det kan forlænge levetiden lidt på meget nedslidte partier på læderet.
På nyt læder risikerer man at lukke porerne med for fast læderkreme. Læderet vil da indtørre “bag fra” og miste evnen til at “ånde”.
Det lyder smart at bruge sæbespåner til vedligeholdelse, men lad være. Det FORKORTER læderets levetid.
Dagligt (ugentligt) vedligehold af lædermøbler foregår med en støvsuger med børstemundstykke og behandles læderet som her beskrevet – med en hårdt opvredet klud med lunkent vand.
(I skopudsegrejet ligger læderlotion og et halvt viskestykke, der er lidt fedtet. Det kan jo altid hentes ind for lige at tørre over, når vi skal have gæster i aften.)
Alle møbelstoffer skal passes med jævnlig støvsugning med glat mundstykke. Også, når de ikke ser snavsede ud.
Specielt i hjem, hvor der ikke er mennesker i huset det meste af dagen, bør man være opmærksom på, at der falder en del støv i møblerne. Dette støv “sætter sig” i garnerne og vil med tiden give et gråligt skær.
Med “liv” i hjemmet hele dagen er det oftere pletter, der kan volde problemer (mere om det senere).
For alle møbeltextiler gælder det, at nedbrydningen af polstrermaterialerne under betrækket afgiver forskellige stoffer og de sætter sig i textilerne bag fra.
Skumpolstring og moderne vattyper afgiver olieholdige affaldsstoffer. F.Eks. kan det være vanskeligt at rense stoffer, der er lagt dirrekte på skum.
Traditionelt polstrede møbler indeholder primært plantefibre, der, når de nedbrydes, danner store mængder støv, der forplanter sig til betrækket.
Er møblerne polstrede med “Latex”, vil man opleve nedbrydningen ved, at der dannes gult støv, der nemt trænger igennem stoffet.
“Latex” er gummi dirrekte fra gummitræet – altså et organisk stof med begrænset levetid ( 20-30 år). Det blandes med kalk og tilsættes gær. Det hæver under høje varmegrader til den ønskede form. Det er kalken, man så skal støvsuge væk, indtil beslutningen om at frekventere en møbelpolstrer indtræffer.
Pletter på stof:
Våde pletter: øl, sodavand, vin, juice, mælk, olieholdige mm.
Opsug med hvid køkkenrulle af flere gange, indtil der ikke kan suges mere op.
Er pletten tørret ind, prøv at opløse den med lunkent vand. Spred fugten, så der ikke opstår skjold. Gør gerne hele feltet fugtigt.
Fortsæt med at suge med køkkenrulle og vask efter med lunkent vand.
Der kan evt. kommes lidt opvaskemiddel i vandet. 1 spsk. til 1 liter.
Dup efter med tørt viskestykke.
Fedtholdigt: Smør, yoghurt, chokolade, marmelade, sovs, is osv.:
Undgå at gnuppe pletten ind i stoffet.
Opløs den med 40 grader varm vand. Sug op med hvid køkkenrulle gentagne gange.
Brug en skefuld sæbe fra “uldprogrammet” sammen med 1 liter vand og dup det på med et rent viskestykke.
Sug op igen ved at presse sugende papir imod emnet.
Fordel fugtigheden over et større stykke for at undgå skjolddannelse.
Sug igen og lad tørre.
Kuglepen, neglelak, “tusser”, farveblyanter.
Væd et viskestykke med sprit eller fortynder. Dup uden at gnubbe for at opløse pletten.
Sug op med køkkenrulle indtil der ikke ses mere på papiret.
Gentag, hvis nødvendigt.
Vask ved dupning med varmt vand og sug igen til pletten er væk. Fordel fugten som ovenfor beskrevet.
I uld kan det ofte betale sig at undlade at gøre noget ved f.eks. en streg fra en kuglepen. Den falmer væk med tiden.
På læder lader man ALTID stregen sidde.
Det gælder for de fleste pletter, at man skal undgå at gnuppe dem ind i stoffet.
Opvaskemiddel eller uld-vaskemiddel i 40 grader varmt vand er godt til at opløse de fleste pletter – også skosværte og læbestift.
Stearin køles ned med en pose dybfrosne ærter eller lignende og knækkes derefter med fingrene eller med en ske.
Skrb forsigtigt med en sløv kniv. Opløs den resterende plet med varmt vand og sug med køkkenrulle og – i det hele taget – som ovenfor besrevet med fedtholdige pletter.
Tyggegummi fjernes på samme måde.
Rør det aldrig, før det er stivnet fuldstændigt – og hold så op med den uskik at gå rundt og tale med mad i munden.
Tyggegummi i gulvtæpper skal helst sidde urørt i en månedstid. Så kan det ofte lirkes af med en gaffel uden synlige ar i tæppet.
Og – det kan ikke gentages for ofte:
Rødvin skal fortyndes med varmt, rent van fra hanen og suges op med bunker af køkkenrulle, indtil pletterne er væk.
Og så kan der vaskes efter med mere rent, varmt vand og duppes med tørre viskestykker.
En ombetrækning kan også være en god løsning..!
Pletter på læder:
De fleste pletter på læder af god kvalitet skal ikke røres. De indgår i patineringen og falmer ofte væk. Det kan være slemt at se på i begyndelsen men rensningsforsøg giver langt værre resultater.
Syre fra kroppen renses væk med oxalsyre og snavsede lædermøbler vaskes med sæbespåner, der skylles ud igen. Derefter skal læderet tilføres en flydende, konserverende lotion ( se under køb/salg), når det er knastørt.
Brug aldrig sprit o.l. Brug håndvarmt vand, hvis det SKAL være.
De billigere lædertyper med korrigeret overflade (kunstig overflade) tåler hårdhændet sæbevask med klud eller børste. De modtager ikke patinering på samme måde, som de naturlige typer.
Spørg, hvis dette ikke rækker på ydes@pc.dk
Prøv også: www.renseriet.dk
Jeg skal gøre mit bedste…
Møbelpolstreren i Svendborg